dinsdag 30 september 2008

marmberbijltje zonder staart

Vorige vrijdag vertrokken we voor een weekendje Sunparks met enkele vrienden. Aangezien we van vrijdagmiddag tot zondagavond weg zouden zijn, ben ik al op donderdag begonnen met de vissen goed te voeren.

Aangezien de marmberbijltjes er nog niet lang inzitten, kijk ik altijd of ze wel allemaal goed eten. Wat niet altijd makkelijk is met 12 door elkaar friemelende visjes. En toen merkte ik plots dat één van de marmerbijlzalmpjes geen staart meer had.

Gelukkig eet hij nog goed en hoewel hij soms een beetje afzonderlijk zwemt, zit hij meestal toch in het schooltje. Ik hoop dus dat de staart opnieuw bijgroeit en er verder geen complicaties optreden. Maar het liefst vanal zou ik natuurlijk willen weten wie de schuldige is. Andere marmerbijltjes? De platy's die weer aan het kweken zijn voor dood (kan íemand mij daarvan verlossen aub)? De zoengoerami of de Pardalis?

Iig ga ik nog even wachten met corydorassen te steken tot het helemaal duidelijk is wat er aan het handje is!

Ohja, ik ga naar goede gewoonte proberen om een foto te maken, maar aangezien die beestjes nooit stilzitten, zal het niet makkelijk zijn.

dinsdag 9 september 2008

stap 6: het visbestand (marmerbijlzalmpjes)

Nu het aquarium eindelijk min of meer ingericht is zoals het zou moeten, is het eindelijk tijd voor nieuwe visjes. Ik denk dat het de eerste nieuwe visjes zijn die ik koop in meer dan 6 jaar.

Sinds kort ben ik lid van Aquarianen Gent. Daar kunnen we aan een sterk gereduceerde prijs (tot 20% korting) vissen bestellen door massa-aankoop bij de leverancier. Ik had een 15-tal bijlzalmpjes besteld. Zondagmiddag mij dus toch maar uit bed gesleept om nog een beetje op tijd toe te stuiken en de visjes te gaan ophalen.

Tijdens het vangen in de "winkelruimte", lag er eentje op zijn zijkant op de bodem van mijn emmertje. Nu moet ik toegeven dat ik dat altijd een verontrustend zicht vind. Jammer genoeg zwom hij daarna weer nerveus tussen zijn vriendjes, dus kon ik niet meer zien welke het was. Dus toch maar het emmertje meegenomen naar huis.

Nu verraadt mijn voorgevoel mij zelden. Ook deze keer weer, want een uurtje nadat ik thuis was, lag er idd eentje op de bodem van het emmertje. Een paar uur later was de emmer volledig aangevuld met aquariumwater, opnieuw half geleegd en weer aangevuld met aquariumwater. Daardoor zat er nog maximum 1/4 oorspronkelijk water en 3/4 aquariumwater in, dus kon ik de visjes veilig overbrengen.

Alle bijlzalmpjes verstopten zich onmiddellijk vanaf dat ze in de bak kwamen. Achter stenen, planten, elk hoekje en kantje, ik kon er nog maar 5 terugvinden. Gelukkig waren ze na een dik uur al gewend aan hun nieuwe thuis en vormden ze een mooi schooltje. Behalve eentje. Die zat namelijk aan de zijkant, tegen de bodem aan. Wederom een slecht gevoel. Schoolvisjes waarvan er zich eentje afzondert, toplaag visjes waarvan er eentje op de bodem zit. Je moet geen Einstein zijn om te vermoeden dat er iets niet pluis is. En gisterochtend was het idd van dat. Op nog geen 5 cm van waar hij zich heel de tijd had schuilgehouden, lag het tweede dode bijlzalmpje.

Hopelijk was dit het laatste, want als er nu nog een derde het bijltje bij neerlegt (heb je 'm?), dan heb ik een sterfte van 1/5, wat ik toch wel wat veel vind.

Tot slot nog enkele "sfeerfoto's" van de nieuwe bewoners:


zondag 7 september 2008

stap 5: nieuwe planten

Het laatste deeltje van de inrichting, is natuurlijk het selecteren van planten. Aangezien ik een Zuid-Amerika biotoop wil nabootsen, wil ik dus enkel Z-A planten hebben ook. Gelukkig zijn er veel mensen te vinden die geregeld snoeien in hun bak en niet te beroerd zijn om deze "overschotten" die anders in de vuilbak zouden belanden, te delen met hun medeaquarianen.

Zo heb ik al kunnen wat valisneria spiralis wisselen voor Braziliaanse klimop (die is al een tijdje op de foto's van mijn bakje te zien), en onlangs kreeg ik ook nog wat takjes Lindernia rotundifolia Variegated opgestuurd met de post van iemand. Dit is een prachtig plantje met een mooie tekening op de blaadjes. Helaas geen Z-A, maar ik hou hem er voorlopig toch nog in. In afwachting dat ik een bakje heb opgezet voor mijn dwergkogeltjes. Dan verhuist die daarnaar.

En binnenkort ga ik waarschijnlijk eens langs in Sint-Niklaas bij iemand die behoorlijk wat van Z-A afweet en enkele bakken heeft staan. Als het snoeitijd was, ging hij iets laten weten.

Hieronder alvast een fotootje van beide plantjes die er sindskort inzitten:

Braziliaanse klimop

Lindernia rotundifolia Variegated