zondag 23 november 2008

De L018 ofte bary-ancistrus "golden nugget"

Enkele weken geleden, reed ik naar Westvleteren om 3 bakken Westvleteren 12. Ja, 't waren er 3 ipv 2 deze keer, u mag nú jaloers worden. ;-)

In ieder geval, op de terugweg dacht ik, de "Poisson d'Or" is hier niet zo heel ver van, laat ik daar eens binnenspringen. Als ik anders speciaal van Gent moet komen, is dat al een eindje om, en nu keerde ik toch langs Kortrijk terug.

Ik moet toegeven: ik was zwaar onder de indruk van het aanbod, dat overigens omgekeerd evenredig was met de behulpzaamheid naar klanten. Maar goed. Heel veel vissen gezien die ik ooit wel eens zou willen hebben en nog meer vissen gezien die ik nooit zou willen hebben, en ik ben er zelfs niet toe gekomen om in de zeewater afdeling te gaan kijken. Ik ben altijd een beetje bang dat ik dan daar zin in zou krijgen, maar dat kost zoveel geld, een zeeaquarium. Nee, laat maar.

Nu goed, zag ik daar opeens twee visjes zitten, L-nummers, die niet vermeld stonden op de ruit. Ik dus in mijn beste Frans naar die kerel met zijn baard die daar rondloopt. Zegt die mij iets van "golden nugget" ofzo, al verstond ik er eerst geen reet van. Volgens mij was het de ancistrus dolichopterus. Een visje waar ik al even naar op zoek ben. En dan heb ik het niet over wat doorgaans door particulieren of zelfs aquariumwinkels verkocht wordt als de dolichopterus, maar wel over de L183, zoals die op Planetcatfish staat. Prijs gevraagd, 24.5 euro. Wetende dat de meeste speciale L-nummers al rap boven de 30 gaan, leek me dit niet overdreven.

Toch nog eens gevraagd om de naam en het L-nummer op te schrijven, kreeg ik een papiertje mee met "baryancistrus golden nugget - L018". Ik dus 50 euro lichter en 2 visjes rijker naar huis, nog steeds in de overtuiging dat ik een L183 had gekocht, maar dat ze mis waren in de winkel. Je wilt niet weten hoeveel die L-nummers door elkaar gehaald worden, nl. Thuisgekomen toch even de L018 opgezocht op Planetcatfish. Ik was er vrij gerust in dat het die niet was, omdat de golden nugget gele streepjes en gele stipjes had, terwijl de mijne witte stipjes en witte streepjes hadden. Dat had ik duidelijk gezien in de winkel!

Nou, dikke pech dus, want eens ze in het "bruinige" water zaten van mijn bak (Zuid-Amerikaans biotoop, remember?) werden die witte stipjes en streepjes plots gelig! Ze waren dus jammer genoeg toch juist met hun benaming. Nu zit ik dus met 2 van die rakkers die ook 35 cm kunnen worden. En dat terwijl ik al met een L-21 van 35cm zit... :(

Nuja, ze zijn nog heel klein (6cm), dus ik hoop tegen dat ze groter worden ook een groter aquarium te kunnen aanschaffen (3 à 4m?) waar ze op hun gemak zitten. En anders zal ik ze toch moeten proberen verkopen. We zien wel.

Iig, veel plezier heb ik er nog niet aan gehad, want ze verstoppen zich bijna constant achter de stapels stenen, dus ik zie ze zelden. Hopelijk betert dit nog.

Maar goed, jullie zitten te wachten op de foto's en dit keer heb ik ze getrokken voor ik mijn blogpost gemaakt heb, dus komen ze niet achteraf. ;-)


hier zitten ze nog braafjes in het zakje, even aan het opwarmen


zoals je kunt zien: duidelijk zwarte beestjes met witte stippen en witte streep op het einde van hun rugvin en staartvin


en hier zitten ze dan, in het bruine water, met gele stippen en gele strepen, net zoals de foto's van de L018 op Planetcatfish... bastards!

even kennis maken met de L021...

foto's LED verlichting

zo, een hele maand zonder bloggen... een schande eigenlijk. Dat ik een weekje in Frankrijk zat met mijn koor op concertreis en dat ik een week ziek in bed gelegen heb, kan dit misschien gedeeltelijk verklaren. Maar toch.

Ik ga beginnen met de foto van de LED verlichting, zoals die 's nachts te zien is. Let op, mijn camera is heel slecht in donkere foto's nemen, dus alles is echt heel erg wazig.

Ook zie je nu precies de 10 ledstrips van telkens 3 leds zitten, maar dat komt omdat het waterniveau nét iets te laag zit. Anders zie je dat niet en is het aquarium dus gewoon heel lichtjes blauw verlicht. Door de massa drijfplanten die ik heb, zie je dus op de bodem eigenlijk bijna niets. Maar mijn bijlzalmpjes schrikken zich niet meer "het pleuris" en daar was het allemaal om te doen, toch?!

dinsdag 21 oktober 2008

LED-verlichting

Het zal sowieso nog enkele jaren duren vooralleer men een LED verlichting kan maken met dezelfde lichtopbrengst als TL-buizen én aan een betaalbare prijs. Maar intussen kan de LED-technologie al gebruikt worden voor andere toepassingen in het aquarium.

Mijn marmerbijlzalmpjes verschieten zich elke keer onnozel als het licht uitspringt. Dan gaan ze als wilde gekken door de bak heen crossen, tegen de voorruit aanbotsen, zich vastzwemmen tussen stenen, kortom: stressy bedoening.

Nu hadden we onlangs in de club (Aquarianen Gent) een voorstelling over verlichting. Naast het bouwen van lichtkappen met TL-buizen, werd ook de LED-verlichting van Ohmeron voorgesteld. Dit leek mij de ideale oplossing om de overgang tussen TL-buizen aan en volledig donker te overbruggen. Ze verkopen van datzelfde merk ook een dimmer, die langzaam aan en langzaam uit gaat, maar die kun je maar op 1 cycle instellen. Dus aan 's ochtends en uit 's avonds, tussendoor moest dit blijven branden. Niet echt handig. Ook de dim-tijd van uit naar aan kan niet geregeld worden en uit de tests die in de club gebeurden, bleek dat de klok niet nauwkeurig was en versprong. Ik heb het dus gewoon gehouden op een digitale tijdschakelaar die ik voor 5 euro in de aldi gekocht heb.

In de club kregen we de gele verlichting te zien, die in staat was om een bak vol water vrij goed te verlichten. Natuurlijk zat er buiten water niets in die bak. Ikzelf heb gekozen voor de blauwe versie, aangezien dit het maanlicht moet nabootsen bij mij en ik dat wel een natuurlijker kleur vond voor 's nachts. Natuurlijk is de lumen van de blauwe led's een stuk minder. Dan heb ik nog eens een pak drijfplanten die het eerste licht opvangen en vrij bruin water (Zuid-Amerika hé). Dit alles zorgt er dus voor dat de bak vrij donker blijft. Eigenlijk moeten al alle lichten in de living uit zijn, voor je het echt goed ziet.

Op dat vlak was ik dus wel wat ontgoocheld. Maar het belangrijkste was natuurlijk: zouden de vissen nog gaan stressen of niet? Intussen heb ik al een 4-tal keer het moment meegemaakt dat de verlichting uitging terwijl de LED verlichting brandde. En idd, de marmerbijltjes gaan niet meer als wilde gekken door de bak crossen.

Al bij al een geslaagde missie dus, en dit voor 27.95 + 5 euro. Je hoort mij alvast niet klagen! Al kan ik de mensen die deze verlichting echt willen als avondverlichting om hun vissen te ZIEN toch aanraden om misschien een keten van 50*3 LED's te nemen ipv 10*3.

Binnenkort volgt nog een fotootje!

zaterdag 4 oktober 2008

marmerbijltje zonder staart, de foto's

Zoals ik deze week al schreef, is één van mijn marmerbijltjes zijn staart kwijt. Ik had foto's beloof en heb toch wel een klein uurtje voor mijn bak gezeten met de fotocamera in de aanslag. Zie hier het resultaat. Waarom willen die beesten ook nooit stilzitten? ;)





en hierop zie je eigenlijk nog het best het verschil:

dinsdag 30 september 2008

marmberbijltje zonder staart

Vorige vrijdag vertrokken we voor een weekendje Sunparks met enkele vrienden. Aangezien we van vrijdagmiddag tot zondagavond weg zouden zijn, ben ik al op donderdag begonnen met de vissen goed te voeren.

Aangezien de marmberbijltjes er nog niet lang inzitten, kijk ik altijd of ze wel allemaal goed eten. Wat niet altijd makkelijk is met 12 door elkaar friemelende visjes. En toen merkte ik plots dat één van de marmerbijlzalmpjes geen staart meer had.

Gelukkig eet hij nog goed en hoewel hij soms een beetje afzonderlijk zwemt, zit hij meestal toch in het schooltje. Ik hoop dus dat de staart opnieuw bijgroeit en er verder geen complicaties optreden. Maar het liefst vanal zou ik natuurlijk willen weten wie de schuldige is. Andere marmerbijltjes? De platy's die weer aan het kweken zijn voor dood (kan íemand mij daarvan verlossen aub)? De zoengoerami of de Pardalis?

Iig ga ik nog even wachten met corydorassen te steken tot het helemaal duidelijk is wat er aan het handje is!

Ohja, ik ga naar goede gewoonte proberen om een foto te maken, maar aangezien die beestjes nooit stilzitten, zal het niet makkelijk zijn.

dinsdag 9 september 2008

stap 6: het visbestand (marmerbijlzalmpjes)

Nu het aquarium eindelijk min of meer ingericht is zoals het zou moeten, is het eindelijk tijd voor nieuwe visjes. Ik denk dat het de eerste nieuwe visjes zijn die ik koop in meer dan 6 jaar.

Sinds kort ben ik lid van Aquarianen Gent. Daar kunnen we aan een sterk gereduceerde prijs (tot 20% korting) vissen bestellen door massa-aankoop bij de leverancier. Ik had een 15-tal bijlzalmpjes besteld. Zondagmiddag mij dus toch maar uit bed gesleept om nog een beetje op tijd toe te stuiken en de visjes te gaan ophalen.

Tijdens het vangen in de "winkelruimte", lag er eentje op zijn zijkant op de bodem van mijn emmertje. Nu moet ik toegeven dat ik dat altijd een verontrustend zicht vind. Jammer genoeg zwom hij daarna weer nerveus tussen zijn vriendjes, dus kon ik niet meer zien welke het was. Dus toch maar het emmertje meegenomen naar huis.

Nu verraadt mijn voorgevoel mij zelden. Ook deze keer weer, want een uurtje nadat ik thuis was, lag er idd eentje op de bodem van het emmertje. Een paar uur later was de emmer volledig aangevuld met aquariumwater, opnieuw half geleegd en weer aangevuld met aquariumwater. Daardoor zat er nog maximum 1/4 oorspronkelijk water en 3/4 aquariumwater in, dus kon ik de visjes veilig overbrengen.

Alle bijlzalmpjes verstopten zich onmiddellijk vanaf dat ze in de bak kwamen. Achter stenen, planten, elk hoekje en kantje, ik kon er nog maar 5 terugvinden. Gelukkig waren ze na een dik uur al gewend aan hun nieuwe thuis en vormden ze een mooi schooltje. Behalve eentje. Die zat namelijk aan de zijkant, tegen de bodem aan. Wederom een slecht gevoel. Schoolvisjes waarvan er zich eentje afzondert, toplaag visjes waarvan er eentje op de bodem zit. Je moet geen Einstein zijn om te vermoeden dat er iets niet pluis is. En gisterochtend was het idd van dat. Op nog geen 5 cm van waar hij zich heel de tijd had schuilgehouden, lag het tweede dode bijlzalmpje.

Hopelijk was dit het laatste, want als er nu nog een derde het bijltje bij neerlegt (heb je 'm?), dan heb ik een sterfte van 1/5, wat ik toch wel wat veel vind.

Tot slot nog enkele "sfeerfoto's" van de nieuwe bewoners:


zondag 7 september 2008

stap 5: nieuwe planten

Het laatste deeltje van de inrichting, is natuurlijk het selecteren van planten. Aangezien ik een Zuid-Amerika biotoop wil nabootsen, wil ik dus enkel Z-A planten hebben ook. Gelukkig zijn er veel mensen te vinden die geregeld snoeien in hun bak en niet te beroerd zijn om deze "overschotten" die anders in de vuilbak zouden belanden, te delen met hun medeaquarianen.

Zo heb ik al kunnen wat valisneria spiralis wisselen voor Braziliaanse klimop (die is al een tijdje op de foto's van mijn bakje te zien), en onlangs kreeg ik ook nog wat takjes Lindernia rotundifolia Variegated opgestuurd met de post van iemand. Dit is een prachtig plantje met een mooie tekening op de blaadjes. Helaas geen Z-A, maar ik hou hem er voorlopig toch nog in. In afwachting dat ik een bakje heb opgezet voor mijn dwergkogeltjes. Dan verhuist die daarnaar.

En binnenkort ga ik waarschijnlijk eens langs in Sint-Niklaas bij iemand die behoorlijk wat van Z-A afweet en enkele bakken heeft staan. Als het snoeitijd was, ging hij iets laten weten.

Hieronder alvast een fotootje van beide plantjes die er sindskort inzitten:

Braziliaanse klimop

Lindernia rotundifolia Variegated

maandag 18 augustus 2008

filters voor niet-rokers

Ik weet het, het lijkt alsof ik er bijna geld voor krijg om reclame te maken voor de zoekertjes site kapaza. En ergens verdien ik ook wel via die site. Of beter: ik spaar heel wat centjes uit, door tweedehands zaken te kopen.

Dit weekend ben ik mijn tweede kweekbakje gaan ophalen in Zedelgem, onderweg van de kust naar Gent. Dus nu heb ik twee 54-liter bakjes klaarstaan. Dat dwergkogel-biotoopje zit er dus toch langzaam aan te komen denk ik!

Verder ook nog een BluWave 03 gekocht aan de helft van de winkelprijs. Die krijgt een plaatsje in het kweekbakje. In het dwergkogel-biotoopje steek ik dan wel een oud klein filtertje. Aangezien daar maximum 3 kogeltjes en wat garnaaltjes of kuhlii's inkomen, hoeft daar geen grote filter in.

Dat oude filtertje heeft trouwens enkele jaren dienst gedaan in mijn eerste glazen bakje. Natuurlijk was het stickertje er afgeweekt en ook de print met het merk of model was volledig verdwenen, zoals je ziet op de foto:

Na de foto te posten op enkele forums, ben ik te weten gekomen dat het om een oude versie van de Sicce Shark gaat. Niet dat ik nu onmiddellijk naar de winkel ga hollen om de juiste filtersponzen. Ik heb onlangs een fijne en een grove sponsmat van 50*50*5 gekocht, daar kan ik dus wel wat van versnijden op maat van deze filter. Ook voor de BluWave kan ik makkelijk nieuwe sponzen snijden, want die gebruikt rechthoekige vormen.

En nu we toch over filters bezig zijn, mijn regendrupfilter, naar het voorbeeld van BlackWater, begint af te geraken. Ik heb ipv een sproeibuisje deze avond een extra bakje gemaakt met grote gaten en de boel ineen gelijmd. Ook zijn "overloop zekerheid" heb ik vervangen door een reeks gaatjes aan de zijkant, in de helft van de filter. Die zitten dus boven het filtermateriaal, maar niet helemaal bovenaan, omdat de filter echt bijna tegen mijn lichtkap komt te hangen.

Nu is het dus wachten tot alles gedroogd is en dan kan ik de flow van de pomp gaan testen, dus hopelijk tegen dit weekend, kan ik hem installeren!

maandag 11 augustus 2008

stap 4: stenen

Zoals ik eerder al had gemeld, ben ik in juli in de Ardennen enkele leuke steentjes gaan zoeken om in mijn aquarium te plaatsen. Dit weekend heb ik ze dan eindelijk in mijn bak gegooid. Ik had een verslagje mét foto's beloofd, dus here goes:

1. Trek stevige waterdichte boots aan (combat boots)
2. Zoek een niet al te diep riviertje
3. Neem enkele leuke steentjes uit de rivier (of beek)

ik op zoek naar leuke steentjes

is dat een pijlstaartrog? ;)

4. Schrob de stenen grondig schoon met een schuurborstel (bij mij kwam er veel klei af)
5. Kook de stenen af

stenensoep, 't is eens iets anders dan houtsoep...

6. test de stenen op kalk, oftwel: giet er wat azijn op en kijk of het bruist (bruisen = kalk = niet goed voor mijn Zuid-Amerika biotoopje)

geen énkele steen met kalk, hurray!

7. Gooi de stenen in een emmer met javel en water (ja hoor, we willen echt álles doodmaken!)
8. Gooi de stenen in een emmer met water en spoel goed
9. Schrob de stenen nogmaals schoon met een schuurborstel (nu komen alle dode algen ook vrij goed mee)
10. Kook de stenen nog een laatste maal schoon
(11. Eventueel kun je ze nog in een bakje plaatsen en een filtertje met actieve kool laten op draaien. Ik was dit eerst van plan, maar leek me uiteindelijk overbodig.)
12. Leg de stenen in formatie, zoals je ze in je bak wenst te krijgen. Herhaal stap 12 tot je tevreden bent (ik heb twee keer heel de boel omgegooid en toen was ik tevreden). Dit voorkomt dat je teveel in je bak moet zitten wroeten.

dit zag er goed genoeg uit

13. Plaats de stenen in het aquarium, één per één, op dezelfde manier als je ze geschikt had. Je zult zien dat er toch nog vanalles verandert, omdat de bodem niet vlak is en je dus je stenen nog een beetje anders kunt plaatsen.
14. Zet je tevreden in je zetel met een pintje en geniet van het nieuwe uitzicht van je aquarium!

het resultaat!

Tot slot nog enkele detailfoto's:


Er rest mij nu nog maar twee stappen: het uitzoeken van geschikte planten en het aanpassen van het visbestand!

vrijdag 1 augustus 2008

nog hout!

Geheel onverwacht en omwille van de foute weersvoorspelling van woensdag, ben ik gisteren met de auto naar het werk gereden.

Normaal ga ik altijd met de fiets, ook al is dat een goeie 10 km, maar als ze onweer voorspellen, neem ik toch liever het zeker voor het onzekere. En eigenlijk maar goed, want het was veel te warm weer om te fietsen, 31 graden, alsjeblief!

Dus, aangezien ik met de fiets was, ben ik nog eens langsgegaan bij Hippocampus in Lovendegem. Daar heb ik me 3 nieuwe stukjes hout aangeschaft. De inspiratie kwam na heel wat foto's gezien te hebben van andere Zuid-Amerika bakjes, en die zijn toch nog steeds het mooist met veel stukken hout in. Het was dus weer houtsoep! ;-)


Hieronder zie je de nieuwe stukjes , rechts omwikkeld met braziliaanse klimop, iets meer naar links nog een stuk en dan middenvooraan een mooi stuk mopani hout dat nog geen vaste plek heeft.


Verder had ik via Kapaza ook nog contact gehad met iemand uit Waarschoot, op een boogscheut van Lovendegem. Die had een klein bakje van 5 liter (bleek nadien 9 liter te zijn), dat ik gratis mocht komen halen. Heel vriendelijke man, die geen aquarium maar wel een vijver met koi's, een vijvertje met geelwang schildpadjes en 4 koppels ara's. Prachtige beesten! Ooit had hij dat bakje voor schildpadjes voor zijn zoontje gekocht. Beetje naïef, maar beginnersfouten hebben we allemaal gemaakt.

Iig heb ik er dus een klein bakje voor levend voer bij. Dat ga ik gebruiken om artemia-kreeftjes in op te kweken ofzo. Zoals je ziet, staan er dus weer heel wat nieuwe zijprojectjes op stapel en begint de ZA-bak al wat beter vorm te krijgen. Het komt goed, het komt goed!

donderdag 31 juli 2008

courgette- en komkommertijd

Onlangs las ik op een forum dat veel L-nummers verzot zouden zijn op courgette. Toevallig had ik er nog eentje liggen in de frigo. Dus een schijfje overgoten met kokend water (kwestie van geen bacteriën in het water te krijgen), een lepeltje erdoor gestoken en afwachten wat het zou geven.

In eerste instantie viel het wel heel hard tegen. De L-21 leek niet in het minste geïnteresseerd in dat schijfje groen. Tegen de tweede dag begon het waarschijnlijk al lichtjes te rotten, want de slakken vonden het blijkbaar wel lekker.

Na enkele dagen toch nog eens opnieuw geprobeerd en ja hoor, deze keer had de L-21 er meer dan zijn portie van binnen. Natuurlijk is hij nog steeds zo schuw dat ik het hem niet had zien opeten, maar hij heeft zijn (tand)sporen wel nagelaten!

En zo krijgt deze rakker tegenwoordig om de paar dagen een schijfje courgette. Waar hij trouwens dol op lijkt te zijn. En ja, ik loop misschien weer achter met foto's, maar er komt zeker een leuke aan waar hij omgekeerd aan het schijfje hangt te vreten!
Update 1/08: zo, hier zijn de foto's:


Dankzij de Gentse Feesten overigens nog niet veel tijd gehad om verder te werken aan de filter en de stenen, want in tegenstelling tot half Gent, heb ik geen verlof genomen. Wat uiteraard niet betekent dat ik niet meer dan mijn deel gehad heb van de Gentse Feesten! Leuke optredens (Gorki, Walter De Buck, The Animals, Zjef Vanuytsel, Raymond van het Groenewoud, ...), veel pintjes, Duvels, Augustijnen en Gulden Draakjes, de onvermijdelijke ruzie met een irritante zatlap en het meemaken van de zonsopgang.

Voorlopig blijft het dus nog even bij goeie intenties, maar aangezien ik de boormachine van een vriend heb geleend om de brandalarmen op te hangen, moet ik zeker nog proberen die filter uit te boren, voor ik hem teruggeef.

Oh, ja hoor, tuurlijk heb ik zelf wel een boormachine, eentje van Bruneau. En dat is inderdaad geen merk van elektrisch werkgereedschap, maar van bureaumateriaal. De boor zat in zo'n setje dat je gratis krijgt bij aankoop van zoveel euro kantoormateriaal. Je kunt dus wel raden hoe goed die werkt... Als ik met een boor van 6mm erop aan de slag ga, krijg ik een gat van 9mm. Handig! Dus nu vlug nog gebruik maken van die uitgebreide boorset met 100 soorten boren en kopjes!

zondag 13 juli 2008

stenen uit de Ardennen + regendrupfilter

Het is al eventjes geleden dat ik nog iets gepost heb, maar ik heb dan ook twee weken verlof gehad.

Afgelopen weekend heb ik in de Ardennen wat stenen lopen zoeken in een riviertje en daarvoor heb ik zitten knutselen aan een regendrupfilter. Die moet nog verder ineengelijmd worden en uitgeboord. En de stenen moeten nog volledig ontsmet worden (afkoken, bleekwater en nog eens afkoken, uitlogen en dan in mijn reserve-aquariumpje leggen met actieve kool).

Vanaf dat deze projectjes afgewerkt zijn, post ik een volledig verslagje mét foto's uiteraard! ;-)

donderdag 26 juni 2008

stap 3: een nieuw stuk hout

Ik had het al beloofd en aangezien de vriendin niet thuis is en er geen activiteiten buitenshuis zijn, komt deze post er eindelijk van. De post over het nieuwe stuk hout. Dus met de voetbal op tv, een pintje bij de hand en de laptop op de schoot, heb ik mij in de zetel geïnstalleerd.

Het begon allemaal enkele weken geleden, toen ik bij Hippocampus langsging. Deze aquariumzaak in Lovendegem was mij aangeraden door mijn baas op het werk, toen het gesprek tijdens de middagpauze toevallig bleek dat we beiden een aquarium hebben. Over het vissenbestand was ik niet zo bijster enthousiast. Het is een winkel die vooral een groot aanbod cichliden heeft en laat dat nu niet direct my cup of tea zijn. Maar ze hebben ook een mooie voorraad hout en na wat twijfelen tussen een 3-tal mooie stukken, heb ik dit prachtstuk voor slechts 20 euro op de kop kunnen tikken.



Vooral het gat in het midden van het blok is prachtig. De droom van elke aquariaan, niet? Al in de winkel zag ik in gedachten de vissen hierdoor zwemmen. En die gedachten zijn effectief werkelijkheid geworden.

Maar goed, dan had ik een stuk hout dat ongeveer een derde van mijn aquarium innam. Het hoeft geen tekeningetje om duidelijk te maken dat een gewone kookpot niet groot genoeg ging zijn. Gelukkig belandden we dat weekend in Lokeren om te gaan eten in De Klare Hemel. Sta mij overigens toe te melden dat dit een voortreffelijk adresje is. Dus in het naar huis rijden nog even langsgereden bij mijn kookmaatje in Zele om een grote kookpot te gaan lenen. Maar blijkbaar was zelfs deze enorme 50l ketel niet groot genoeg.



Geen enkele mogelijkheid om het hout dus in één keer onder te dompelen en af te koken. Enige mogelijkheid was dus om het op tijd en stond eens om te draaien en een ander deel onder water te houden. Het heeft overigens wel een dik uur geduurd om de ketel water aan de kook te brengen. Twee grote kookpotten twee keer met water aan de kook gebracht en dan telkens bijgevuld met water uit de waterkoker, terwijl de ketel op het vuur stond.





Na een dik half uur was alles afgekookt en mocht het hout mijn badkuip in om in te wateren. Want zo'n blok hout blijft zelfs na afkoken nog lang drijven. Een hele week heeft het geduurd, niet zo handig als je elke ochtend moet douchen natuurlijk. Je ziet overigens dat het hout een veel donkerder kleur gekregen heeft nat het koken. Even vreesde ik dat ik een zwarte blok hout in mijn aquarium zou krijgen...


... maar zoals je ziet op de foto hieronder, valt dit nog zeer goed mee. Al bij al heb ik dus een zeer goeie deal gedaan. En ook al is het veel werk, het is zeker de moeite in het proces om een mooie Zuid-Amerika biotoop te creëren.

Het witte dat je hierboven op de foto ziet, is geen schimmel maar wel nog wat fijn zandstof, een gevolg van de nieuwe bodem. Je ziet overigens ook de platy's lustig door het gat in het hout zwemmen. Want in tegenstelling tot de zoengoerami, zijn de platy's verzot op het hout.

En nu het hout erin zit, kunnen we gaan nadenken over de beplanting. (Overigens, zoals je ziet op de foto, ben ik al bezig met beplanting. Ik heb enkele drijvende valisneria uitlopers geplant in de linkerachterhoek, langs het hout heen. Als deze plantjes gaan groeien, komen ze mooi achter het hout vandaan dan.)

donderdag 19 juni 2008

nieuw kweek/quarantaine bakje!

Gedurende een paar dagen houd ik kapaza in de gaten, op zoek naar een klein bakje om dienst te doen als kweekbakje of quarantainebakje voor nieuwe vissen enzo. En kijk, nog geen week verder en ik heb een mooie deal kunnen sluiten. Vanavond ben ik na het werk dus even naar Evergem gereden om een Sera 60 (60*30*30) te gaan ophalen. Lichtkap, TL-buis, filter en verwarmingselement incluis.

Ik was wel een klein beetje ontgoocheld omdat het schakelaartje niet bleek te werken, tenzij je het ingeduwd houdt. Maar goed, een nieuw schakelaartje kost nu ook niet zoveel. Het filtertje zelf stelt niets voor, maar ik heb normaal wel nog een oude binnenfilter staan die wel goed werkte. Eens zien of die het na 10 jaar nog doet.

Mijn vriendin keek wel een beetje raar op toen ik toekwam met "nóg een aquarium" en wou alvast liever niet dat die ook in de living kwam te staan. Dus komt ie waarschijnlijk in de bureau te staan. Een projectje voor later, uiteraard. Laat ik maar eerst beginnen met mijn bak in de living mooi ingericht te krijgen. Dit weekend bv. eens proberen al wat plantjes te laten wortelen. En de fotoshoot van het kienhout online zetten, uiteraard.

maandag 16 juni 2008

Stap 2: de zandbodem

Een weekje later dan verwacht, maar de zandbodem zit er eindelijk in. En ze mogen zeggen wat ze willen, over hoe een zwarte bodem de kleur van je vissen beter doet uitkomen. Ik vind deze lichte zandbodem een stuk lichter en frisser ogen dan het zwarte grind dat ik vroeger had.

Even had ik getwijfeld of ik toch de bodem niet kon vervangen terwijl de vissen erin bleven. Maar op aanraden van enkele mensen op het forum, heb ik toch maar de hele zwik er weer eens uitgehaald. Twee keer op een maand tijd, het is misschien wat teveel van het goeie, maar de vissen hebben het toch overleefd.

Gelukkig had ik de bidons nog van de verhuis. Anders ging het wel heel lastig worden om zoveel "oud water" bij te houden. Maar uiteindelijk wist ik de hele boel te klaren in nog geen 4 uur tijd. Van het leeghozen en vangen van de vissen, over het uitscheppen van de bodem, tot en met het spoelen en inbrengen van het zand.

30 kg zand kwam er aan te pas. Op zich valt dat wel mee denk je dan zo. Tot je 6 keer 5kg zand gespoeld hebt met 8 volle emmers water!

Toen de hele bodem erin zat en ik met water begon bij te vullen, leek het erop alsof ik een slijkplas in mijn aquarium had:

Dan denk je, "simpel, water bijgieten, pompje aan en draaien maar!" Er was echter al zoveel kraantjeswater in, dat ik enkel nog "oud water" mocht bijgieten. En gezien mijn vissen daar nog inzaten, was de enige optie de emmers er gewoon bijsteken tot het water hoog genoeg stond om in de filter te lopen. Ik geef toe, een aardig zicht. ;-)


Uiteraard werd de temperatuur goed in de gaten gehouden, maar we hadden de living al opgestookt tot 22°C zodat het water niet teveel kon afkoelen. Op de voorgrond zie je trouwens de kookpot staan, gevuld met aquariumwater en planten. Na een goed uurtje filteren begon het water al iets beter uit te zien. Dus mochten de visjes erbij. Dan nog een fotootje voor het slapengaan:


En na een hele nacht draaien, zag het nog steeds een beetje troebel, maar ik had er al een gerust gevoel over, het zou goed komen:


En ja hoor, tegen de avond was alles opgeklaard! Nu enkel nog de plantjes en we zijn er. Ohja, ik weet dat ik een stukje beloofd had over het kienhout dat je al ziet op de foto's, maar dat moet nu maar even wachten...

dinsdag 10 juni 2008

Een nieuwe schuilplaats

Na een duchtige schrobbeurt, zit de halve boomstronk eindelijk in het water! Grappig om te zien hoe de platy's, nieuwsgierig als ze zijn, onmiddellijk aangetrokken zijn tot dit nieuwe object. En dat terwijl de zoengoerami en de L-21 zich zo ver mogelijk uit de buurt houden van dat vreemde ding. Terwijl ze anders toch rondzwemmen alsof ze heer en meester van het aquarium zijn. Vanavond zijn ze alvast even hun stoere imago kwijt!

Intussen heeft de zoengoerami zich stapsgewijze dichter en dichter bij het houtblok gewaagd, om dan telkens weer terug te keren naar de andere kant van het aquarium. De L-21 echter, die betrouwt het zaakje voor geen haar en zit, alle vinnen gespreid, helemaal in de andere hoek. De regelmatige bezoekjes van zijn vriendje, de zoengoerami, bieden geen soelaas. En dat terwijl ik het zo'n mooie schuilplek voor hem vond. ;-)

Over schuilplekken gesproken, dit weekend ga ik waarschijnlijk naar de gamma ofzo, om een stukje pvc-buis voor de L-21. Want sinds de verhuis zit de zoengoerami zich heel de tijd tegen hem aan te schurken en soms ziet het eruit als een paringsdans. Die zoengoerami is niet goed snik, dat kan ik je wel zeggen. Maar soms denk ik dat die L-21 liever gewoon een stukje alg zit af te schrapen zonder dat een of andere roze vis hem zit te ambeteren. Daarom krijgt ie dus binnenkort zijn eigen plekje. Binnenkort trouwens de foto's om alles te illustreren!

geen drijfhout

Het heeft precies 1 week geduurd. Eindelijk is het stuk kienhout gezonken en blijft het volledig onder in mijn badkuip. En het werd zowat tijd, want elke ochtend het hout eruit, douchen, goed uitspoelen en terug een badkuip vullen... Dat zijn veel liters water!

Nu enkel nog eens goed afschrobben, de paar spatjes verf eraf schuren en het mag te water gelaten worden in mijn aquarium. Binnenkort een korte fotoreeks hierover.

Het vervangen van de bodem heb ik dit weekend nog eventjes uitgesteld tot volgend weekend. En dan trachten de cabomba en valisneris deftig te planten. Benieuwd hoe dat zal verlopen.

maandag 9 juni 2008

Aquarianen Gent

Zo, dit weekend heb ik mijn licht eens opgestoken bij de Aquarianen Gent. Vrijdagavond was er een quiz bezig toen ik binnenviel. Gelukkig waren ze al aan het deel "algemene kennis", want bij het overlopen van de antwoorden achteraf, merkte ik dat ik maar bitter weinig meer weet van al die planten en vissen.

Alleszins al even kennis gemaakt met enkele mensen en gezien dat er veel kennis aanwezig is in de club. Zowel op gebied van onderhoud en verzorging, als van het zelf maken van aquariums en buitenfilters tot zelfs achterwanden enzo. Ik zal er zonder twijfel veel kunnen bijleren.

Zondagochtend was het clublokaal zoals elke zondag geopend. Dan kreeg ik de kans om "het viskot" eens belicht te zien. Want vrijdagavond was het licht van de aquariums natuurlijk al uit. Een mooie collectie vissen in wel zeker 30 bakken! Wat een luxe om zo'n eigen lokaal te hebben als aquariumclub! Via de club kun je dus ook vissen, planten en voedsel kopen aan democratische prijzen. Ik heb even de lijst bekeken van vissen, meer bepaald corydorassen en moet toegeven dat ik onder de indruk was. Meer dan 30 soorten kunnen besteld worden.

Intussen ben ik ook verder aan het nadenken over mijn Amazone-vissenbestand. Tot dit weekend dacht ik alvast aan Corydoras Rabauti, maar intussen moet ik toegeven dat mijn voorkeur naar de Corydoras Trilinneatus gaat. Ook gekend als Corydoras Leopardus. Verder blijft mijn L-21 zeker zitten en komen er wsch nog een schooltje marmerbijlzalmpjes bij en een koppeltje dwergcichliden ofzo. Daar ben ik nog niet helemaal uit.

Iig nog tijd genoeg om erover na te denken. Geduld is de belangrijkste eigenschap van een goeie aquariumhouder. En laat ik maar eerst eens zorgen voor een zandbodem voor de cory's en wat mooie beplanting...

vrijdag 6 juni 2008

tot zover de appelslakken

Het kleine sprankeltje hoop dat er misschien nog één van de andere drie slakjes zou overleven, was vanmorgen volledig verdwenen. Geen enkel van de appelslakken heeft het overleefd. Fijn is anders natuurlijk. :(

Ik heb natuurlijk geen ervaring met het houden van deze slakken, dus misschien zou je het daar wel kunnen op steken, maar aangezien deze zo weinig eisend zijn op gebied van verzorging, kan ik mij moeilijk voorstellen dat het daaraan ligt. Volgens mij waren ze nl. al allemaal dood van voor ze bij mij zijn toegekomen. Blijkbaar ligt het aan de Belgische post, want volgens de verkoopster was het nog nooit voorgekomen. Figures...

Achja, volgende keer dat ik mij nog eens aan een appelslak avontuur waag, ga ik ze zelf gaan halen en controleren of ze wel in leven zijn, voor ik mijn geld eraan geef. En moeten ze toch wel iets groter zijn dan 1 cm.

donderdag 5 juni 2008

1 down, 3 to go

Deze ochtend was er nog niets veranderd in de fles-opstelling die ik had opgezet gisteravond, behalve dat ze nu allemaal bovendreven. Aangezien de fles misschien toch niet zo'n optimale omgeving voor ze was, heb ik ze deze ochtend dan maar tussen de drijfplanten van de gezelschapsbak gegooid. Daar lagen ze vanavond dus nog steeds.

Toen ik er daarnet eentje opnam, was het wel zeker: 1 van de twee blauwe appelslakken is dus zo dood als wat. Het was overigens ook de eerste die kwam drijven volgens mij. Op de foto hieronder kan je duidelijk zien dat het lijfje volledig uit de schelp hangt en reageren doet ie niet. Bumber :(


Als het met de andere drie dezelfde weg opgaat, is dit alvast een vrij nare eerste ervaring met appelslakken. Hopelijk gaat het met de andere drie wat beter, maar ik heb er geen goed gevoel over... Het enige dat ze nog maar gedaan hebben is drijven. Dan was ik beter af geweest met een rubberen badeendje. Achja, nog maar een beetje geduld hebben zeker? :(

woensdag 4 juni 2008

L-21 of Pterygoplichthys pardalis

Zo, intussen heb ik ook de tijd genomen om eens op PlanetCatfish te kijken welk L-nummer ik nu juist heb. Het zou een L-21 of Pterygoplichthys pardalis moeten zijn. Hieronder zie je een foto van mijn beest (want hoe noem je anders zo'n ding van +25 cm?). En als je op de link hiervoor klikt, kom je op de foto's uit van PlanetCatfish.

Volgens mij is het die dus. Zeker aangezien in de omschrijving staat, dat het een Pterygoplichthys is als hij meer dan 10 rugvingraten heeft. En de mijne telt er 13. Als ik mis ben, feel free om een reactie te plaatsen!





kleine update: intussen heb ik dit artikel gelezen.

het verschil tussen een pardalis en disjunctivus, is de tekening op de buik. Nu heeft m'n vriendin gisteren toevallig een zeer mooie foto kunnen nemen terwijl hij tegen de zijwand hing (ikzelf heb de voorbije week al uren gewacht op zo'n moment, maar had minder geluk) ;-) Zoals je kunt zien, is de buik gevlekt en niet gestreept (wormachtig). Dus zeker een pardalis. Weten we dan ook alweer!



PS: je ziet mijn 10 jaar oude zoengoerami ook poseren. Dat is pas een fotomodel. Altijd als ik mijn L-21 wil trekken, komt ie ervoor zwemmen.

appelslakjes toegekomen

Groot was de verrassing natuurlijk niet, want ze konden elke dag arriveren. Maar ik was wel blij toen ik vanmiddag op het werk een mailtje kreeg van mijn vriendin met de melding dat mijn appelslakjes waren toegekomen. Voor het weekend gepb'd op punkyfish, zondag overgeschreven via mijn vriendin haar NL rekening, maandag op de post en vandaag in de bus.


Nu moet je weten dat het de eerste keer is dat ik deze beestjes houd, dus veel ervaring heb ik er nog niet mee. Ik was dan ook een klein beetje bezorgd toen mijn vriendin meldde dat er 3 op de bodem lagen van de fles en er eentje bovendreef. Drijvende vissen zijn namelijk nooit een goed teken.

Tegen dat ik thuis kwam, waren er al twee aan het drijven. Intussen al het een en ander opgezocht over drijvende appelslakken, blijkbaar zou dit niets abnormaal zijn. Zolang ze maar hun dekseltje goed sluiten. Dat ziet er dan wel weer goed uit moet ik toegeven. Hoewel ik ze voor de rest nog niets heb zien doen. Maar goed, geduld loont, zeker als het op aquariums aankomt. Hier alvast een eerste fotootje:

Je ziet duidelijk de twee drijvende slakjes vanboven. Onderaan zitten er nog twee, maar die zie je niet zo goed, door de vervorming van de fles.

Aangezien ik dit weekend hoop om het grind uit mijn bak te vervangen door zand, heb ik besloten ze tot dan nog even in de plastic fles te laten zitten. Ik heb namelijk geen zin om ze kwijt te spelen tussen het grind! Aquarium water, bruissteentje en een plantje in de fles gedaan en alvast wat vlokvoer dat kan beginnen rotten. Daar zouden ze dol op zijn.

Over dat bruissteentje: ik had helaas enkel nog zo'n goedkoop pompje liggen en dat ging natuurlijk veel te hard voor zo'n beetje water. Lang hoefde ik niet na te denken over een oplossing: gewoon een sneetje in de plastic darm. Dan die wat naar beneden laten hangen over de rand van de buffetkast zodat het buisje wat buigt en open plooit en het bruisen was al heel wat minder. Op onderstaande foto zie je duidelijk het verschil:

Intussen zie ik nog steeds niets bewegen, maar voor alle zekerheid ga ik er toch maar een plastic folietje over hangen. Naar het schijnt zouden de beestjes actiever durven worden gedurende de nacht. Hopelijk tegen morgen meer nieuws!

dinsdag 3 juni 2008

geschift

mooi zo, half één 's nachts en zit nog wat te surfen terwijl op het vuur, excuseer, op alle vuren tegelijk, een ketel van 50 liter staat te koken met een stuk hout in. Als mijn vriendin nog zou getwijfeld hebben, na vandaag is ze ongetwijfeld zeker dat ik geschift ben...

En ikzelf moet eigenlijk toegeven dat ik ook wel liever al in mijn bed had gelegen, maar morgen is er weer kookles, overmorgen koor repetitie, en zo blijft een mens maar bezig natuurlijk.

Enfin, dit berichtje dus eigenlijk gewoon om te melden dat ik een mooi stuk hout aan het behandelen ben. Foto's en een samenvatting volgen later op de week nog!

zondag 1 juni 2008

foto's "before"...


Zoals beloofd, enkele foto's van hoe het er nu uitziet. Ik had het al gezegd, het is niet fraai:

alle planten drijven boven, mijn bodem is volledig dooreen gehaald door de verhuis (voedingsbodem en zwart grind), er zitten veel teveel vissen in (ik wéét het!) en het stukje maansteen is puur functioneel (want esthetisch is het niet). Mijn L-nummer heeft nl. graag iets om zich achter weg te steken en ik merkte na de verhuis dat hij zich nogal bloot voelde. Ik ben dus de maansteen vorig weekend gaan halen bij mijn ouders en nu voelt hij zich duidelijk beter.

Binnenkort trouwens een special over mijn L-nummer, maar ik ga eerst proberen te weten te komen welk nummer het nu eigenlijk is. Maar dat is voor later.